Przejdź do treści
Strona główna » Green Bus znika z wegańskiej mapy Wrocławia

Green Bus znika z wegańskiej mapy Wrocławia

Wegański burger Wrocław

Wegańska restauracja we Wrocławiu, która cieszyła się ogromną sympatią mieszkańców i turystów poszukujących roślinnych smaków zostaje zamknięta. Zszokowani klienci okazują wsparcie i współczucie w social mediach. Właściciele restauracji Green Bus otworzyli zbiórkę, która ma pomóc im wyjść z zadłużeń i uchronić przed bankructwem.

Grzegorz i Joanna Brzozowscy, prowadzili działalność gastronomiczną na wrocławskim rynku przez siedem lat. W tym czasie znacznie rozwinęli wegańską restaurację, zyskali sympatię nie tylko osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W pozytywnych opiniach o restauracji można znaleźć pochwały od osób, które roślinne alternatywy posiłków traktują tylko okazyjnie. W menu można było znaleźć głównie burgery, wegański kebab, wegańskie nuggetsy, a swego czasu także i pizzę. Państwo Brzozowscy nie mogli narzekać na brak zainteresowania swoją kuchnią. W 2019 roku zmienili lokal na większy – z myślą o komforcie klientów, którzy lubią stołować się na miejscu. Niestety niedługo później zaczęły się obostrzenia pandemiczne i walka o przetrwanie restauratorów. Udało im się utrzymać na rynku w tym niezwykle trudnym okresie. Po pandemii sytuacja nadal była niestabilna, zachowania konsumentów niepewne. Dodatkowo doszły konsekwencje nieodpowiedzialnych decyzji rządu a zaraz później wojna na Ukrainie i drastyczny wzrost cen. To wszystko doprowadziło właścicieli restauracji Green Bus do kryzysu i ostatecznej decyzji o zamknięciu lokalu. Więcej o powodach zakończenia działalności można przeczytać w treści zbiórki na portalu POMAGAM – link

Nie jest to odosobniony przypadek na rynku gastronomicznym. Niestety w samym Wrocławiu znika coraz więcej restauracji z kulinarnej mapy. Wzrost cen odczuwają najbardziej małe, niszowe punkty gastronomiczne, które mają określoną grupę klientów. Nie są to sieciówki, a sytuacja rynkowa wymusza na właścicielach podwyżki cen, co nie jest szansą na przetrwanie w tym trudnym okresie. Decyzję o zamknięciu wydała również krakowska restauracja Pod Norenami. Kiedyś uważana za jedną z najlepszych azjatyckich restauracji wegańskich w Polsce. W okresie pandemii zmieniła się w miejsce z propozycjami mięsnymi i jedynie z opcją w menu dla wegan, co spotkało się z niezadowoleniem sporej grupy klientów. Pomimo zmiany kierunku kulinarnego, w obliczu aktualnej sytuacji rynkowej restauracja wydała oświadczenie o zakończeniu działalności.