Strona główna » Co jeść w niewegańskich restauracjach?

Co jeść w niewegańskich restauracjach?

wegańskie frytki wrocław

O wegańskich restauracjach we Wrocławiu będzie na tym blogu jeszcze nieraz, dziś jednak pochylimy się nad tym, co zamawiać w restauracjach niewegańskich. Jakie opcje wybierać? Które dania są „bezpieczne”? I o co warto pytać przy zamówieniu?

Jeśli jesteś na początku swojej wegańskiej drogi, możliwe, że w Twojej głowie często pojawia się pytanie: czy znajdę w tej restauracji coś dla siebie? Jeśli nie w Twojej, to zapewne w głowach Twoich najbliższych przyjaciół pojawia się troska o to, czy będziesz równie zadowolona/zadowolony co pozostała część grupy.

Jak radzić sobie w niewegańskich restauracjach?

Najlepszym rozwiązaniem jest… wybranie restauracji wegańskiej 😉 Oczywiście mamy świadomość, że każdy z nas ma grono niewegańskich znajomych i trzeba dostosować się do grupy. Zatem co robić? Zdradzimy Ci kilka dobrych porad, jakimi kierujemy się będąc na wakacjach, na wypadach do miasta ze znajomymi itp.

  1. Przeczytaj dokładnie menu restauracji. Coraz więcej knajp decyduje się na dodawanie opcji wegańskich, wegetariańskich, bezglutenowych i dla alergików.
  2. Sprawdź opcje wegetariańskie, zawsze można zamówić bez jakiegoś dodatku np.: sałatkę bez sera.
  3. Nie widzisz w karcie nic dla siebie? Zapytaj kelnera – z tej opcji korzystamy najczęściej. Zdarza się, że po rozmowie z szefem kuchni kelner wraca i proponuje coś specjalnego – to cieszy najbardziej.
  4. Zaproponuj coś sama/sam i zapytaj, czy mogą to dla Ciebie przyrządzić – tak, też to przerabialiśmy.

Częste pewniaki w menu.

Otwierając kartę dań, często jako fani frytek i wszystkiego, co z ziemniaków, szukamy oczami właśnie tej pozycji. Frytki, dania ziemniaczane to potrawy, które znajdziesz niemal w każdej restauracji. Warto jednak dopytać, czy są smażone na oleju i czy nie dodają do nich na przykład sera. Musimy być czujni.

Makarony – jeśli restauracja oferuje makarony, to bardzo prawdopodobne, że w karcie znajdziemy makaron durum z oliwą, z warzywami itp.

Szukaj sałatek, od najprostszego bukietu warzyw, aż po pozycje z serem – wtedy prosisz, by go nie dodawano.

Przyjrzyj się przystawkom. W tej pozycji menu możesz znaleźć wiele opcji wegańskich – focaccia z oliwkami, warzywa w tempurze (pytaj o tłuszcz – czy smażenie nie jest łączone z owocami morza i mięsem), sałatkę z glonów.

Czasem można trafić na zupę – pomidorową, ogórkową. Tutaj jednak doświadczenie uczy, że warto dopytać dokładnie.

Pizza – pizza warzywna bez dodatku sera smakuje naprawdę rewelacyjnie, dla urozmaicenia smaku dodaj aromatycznej oliwy.

Jak widać możliwości jest naprawdę wiele. Rzadko zdarza się, by w danym miejscu nie było kompletnie nic, co nadaje się dla wegan. Kiedyś podczas pandemii, będąc spragnionymi zwykłej randki „uciekliśmy” do przygranicznej, czeskiej knajpki. Dzwoniąc wcześniej pytaliśmy grzecznie, czy mają w karcie dania roślinne. Okazało się, że takowych nie mają, ale postarają się dla nas coś przyrządzić. Ku naszemu zaskoczeniu kolacja była rewelacyjna, a obsługa baru miała chyba większą radochę z takiego doświadczenia niż my :-). To udowadnia, że da się i nie jest to takie trudne i straszne jak może się wydawać.