Wegańskie nie-mięso, które smakiem i wyglądem przypomina grillowaną wołowinę, cieszy się powodzeniem wśród osób, które poszukują roślinnych zamienników mięsa o mocno podobnym smaku. Ciekawość dotyczą jego faktycznej konsystencji, tekstury i poziomu soczystości można zaspokoić zamawiając surowy produkt do obróbki, który dotarł już jakiś czas temu na nasz rynek z USA i dostępny jest w wegańskich sklepach stacjonarnych i internetowych oraz sklepach ze zdrową żywnością, lub bezpośrednio ze strony dystrybutora. Można też po prostu zamówić gotowego, dobrze skomponowanego burgera z oryginalnym Beyond Meat w restauracji i od razu cieszyć się jego smakiem.
Beyond Burger Wrocław – gdzie?
Restauracja Krowarzywa na ul. Rzeźniczej 34 ma w swojej ofercie burgera z tym popularnym kotletem na bazie białka grochu. Można dostać go zamawiając na miejscu lub na dowóz. Dodatkowo, każdy burger zawiera: sałatę karbowaną, świeży szpinak, kiełki, paprykę, cebulę i ogórek piklowany, bułkę i 2 sosy do wyboru. Bułkę też można wybrać odpowiednią dla siebie, jasną, ciemną lub bezglutenową. Za dopłatą można dobrać dodatki do środka buły, np. Vegan Ser lub ostrą papryczkę.
Vega Bar Wegański na piętrze serwuje Chef’s Burger, z klasycznym Beyond Meat. Grillowany z rozmarynem, czosnkiem i czerwoną cebulką podawany jest z ogórkiem kiszonym, pomidorem, rukolą i roszponką w pełnowartościowej bułce, z dwoma autorskimi sosami: bbq na bazie tempehu i słodkim muszkatołowym. Warto zdecydować się przy okazji na pieczone ziemniaczki, które w Vedze na piętrze są absolutnym top of the top ze wszystkich we Wrocławiu.
Soczysty, roślinny burger który powstał aby zastąpić swój mięsny, wołowy odpowiednik jest bardzo bogaty w białko. Jeden kotlet ma go nawet około 20 gram! Głównym składnikiem jest groch, czerwony kolor imitujący krwistą czerwień nadają mu śladowe ilości buraków. Olej kokosowy i skrobia ziemniaczana odpowiadają za jego miękki i soczysty smak. Produkt nie zawiera soi, GMO ani glutenu.